7 Mayıs 2012

Karabük Üniversitesi 1. Bilişim Haftası Etkinlikleri

4-5-6 Mayıs tarihlerinde Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü,Bilgi teknolojileri ve Yazılım Kulübü ile Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Kulübünün ortaklaşa düzenlediği ve ilki gerçekleşen Bilişim Haftası Etkinliklerinin sonuna gelmiş bulunmaktayız.Ufak çaplı sorunlar dışında herkes için faydalı bir seminerler dizisi oldu.Biz Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Kulübü olarak organizasyonun daha çok sponsorluk kısmında bulunduk.Bilgi teknolojileri ve Yazılım Kulübü ile Bilgisayar Mühendisliği bölüm hocalarımız ise konuklarımızın ayarlanmasını sağlayarak büyük bir özveri gösterdiler.


Etkinliği düzenleyenler adına açılış konuşmasını Bilgi teknolojileri ve Yazılım Kulübü başkanı Ömer Yıldız yaptı ve bu sene Bilişim haftası etkinliklerinin  ilkini gerçekleştirdirdiğimizi belirtti ve emeğe geçen herkese teşekkür etti.Ardından konuşma yapan Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanımız Yrd. Doç. Dr. Salih Görgünoğlu çağın bilişim ve teknoloji çağı olduğunu vurguladı.Ülkemizde Mayıs ayının ilk haftası Bilişim Haftası olarak kutlandığını hatırlattı ve öğrencilerimizin mesleki gelişimlerine destek olmak amacıyla böyle bir etkinliği düzenledik dedi.Etkinliğimizin başarılı olmasını temenni etti ve emeği geçen herkese teşekkürler etti.Son olarak konuşma yapan Rektör yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Kadı üniversitemizin yeni kurulmasına rağmen böyle güzel etkinliklerin yapılmasının önemli olduğunun altına çizerek her türlü fikir ve projeye de üniversite yönetimi olarak desteklerini esirgemeyeceklerini söyledi.
İhsan ÖZCAN
İlk konuğumuz olan Alcatel Lucent Stratejik Teknik Destek ve Araştırma Geliştirme Grup Müdürü Sayın İhsan Özcan tarafından sunulan "Nasıl Manager Olunabilir" konulu sunum gerçekleşti.Bu etkinlik İhsan Özcan'ın Karabük Üniversitesin'deki ikinci sunumu olmakla beraber Üniversitemizde güz döneminde Alcatel Lucent'in Junior Sertifikalı bir etkinliği daha gerçekleşmişti.Bu sefer daha farklı konulara değinerek kariyer planlamasının nasıl yapılması gerektiği,Alcatel Lucenc'te verilen eğitimler,test pozisyonları,takdir ve ödüllendirme ayrıca Alcatel bünyesinde ki birimler hakkında bilgiler verdi.Kimin hangi pozisyonda daha iyi çalışabileceğini güzel örnekler ile açıkladı.Konuşması boyunca sürekli sorular sorarak ve öğrenciler arasında gezerek sunumunu sıkıcı olmaktan ziyade eğlenceli bir hale dönüştürdü.


Harun ŞEKER
Etkinliğin ikinci günü ise tüm hızıyla devam etti.İlk konuğumuz olan Etik Hacker Harun Şeker,"Bilgi Güvenliği: Hacker Kültürü ve Etik Hacker" konulu sunumunu gerçekleştirdi.Hacker kavramı hakkında bilgi veren Harun Şeker aslında hackerin bildiğimiz anlamın dışında daha farklı anlamlarının da olduğunun altını çizdi.Hacker,cracker,script kiddie,pheaker gibi terimlerin tanımı yaptı.Ayrıca Etic Hacker kavramını açıklayarak sertifikaya başvurmak ve almak için yapmamız gerekenlerden bahsetti.Sunumu Dünya genelinde ün yapmış ünlü hackerların hayat hikayelerinden kesitler vererek sona erdirdi.Sunumunun ardından  ise bir bilgisayar sisteminin nasıl ele geçirilebileceğini küçük bir demo ile gösterdi.Av durumuna düşmemiz için yapmamız gerekenleri uygulamalı olarak gösterdi.Son yirmi dakikayı hayran kalarak izledim diyebilirim.




İsmail Hakkı POLAT
Etkinliğimizin ikinci bölümünde ise Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat "Yeni Medya" adlı sunumu ile yeni medya hakkında bilgiler verdi.Aslında benim de en çok merak ettiğim ve beklediğim sunumlardan biriydi.Bilgi,iletişim ve medyanın bir araya gelerek yeni çağı oluşturduğu dile getirerek yeni yayıncılık,yeni ekonomi,yeni iş düzenleri,yeni meslekler ve yeni öneriler hakkında bilgilendirdi.Sorularla renklenen sunumunda öğrendiğim çok şey oldu diyebilirim.Bir çok  arkadaşımın eve gidince ismini google'ladığını  ve blogu olmayanların kendilerine birer blog açtıklarını  düşünmekteyim.Facebook ve twitter'da bir çok şeye dikkat etmemiz gerektiğinin altını çizerek ayrıca bizler için Linkedin açmanın zamanı geldiğini ve Friendfeed'in güzel bir sosyal paylaşım sitesi olduğunun altını çizdi.
Okutman Yasin ORTAKÇI - Murat Can DEMİR
Etkinliğin ikinci gününün sonunda ise Murat Can Demir'in moderatörlüğünde Siemens Ar-Ge mühendisi olarak çalışan Elektronik Mühendisi olan Coşkun Taşdemir ve Fitbas.com,Sosyal Medya Futbol Ligi
Arş. Gör. Oğuzhan MENEMENCİOĞLU - İsmail Emrah DEMİRAYAK
Arş. Gör. Emrullah SONUÇ - Coşkun TAŞDEMİR
Organizatörü İsmail Emrah Demirayak konuşmacı olarak katıldı.Moderatör Murat Can Demir toplum tarafından mühendislerin sosyal hayatının olmadığının düşünüldüğünü belirtti.Aksine durumun böyle olmadığını belirterek salonu kahkahalara boğan 300 Spartalı filminin alt yazılı 300 mühendis versiyonunu izletti.Daha sonrasında ise sosyalleşmenin ne demek olduğunu,insanların iyi işler çıkarabilmesi ve iyi bir kariyer için sosyalleşmesinin gerekli olduğunun altını çizdi.Daha sonrasında
 konuşmasını yapan Coşkun Taşdemir ise sosyal medyanın mühendisler için ne anlama geldiğini,herkesin bir blogunun olması gerektiğini,Friendfeed,Linkedin gibi sosyal paylaşım sitelerinin iş bulmada faydalı olacağını hatta ikinci işi olan Siemens'in kendisiyle Linkedin üzerinden irtibata geçtiğini söyledi.Sosyal paylaşım sitelerini kullanırken çok dikaktli olmamız gerektiğini de vurguladı.Ayrıca benimde seminerden önce araştırdığım Arduino kitabı hakkında bilgiler verdi.Günün son konuşmacısı olan İsmail Emrah Demirayak ise metalurji ve malzeme mühendisliği bölümünden mezun olduğunu ama mezun olduğu dönemin ekonomik krize denk geldiğini ve bir arkadaşının önerisi üzerine friendfeed'e üye olduğunu ve böylece sosyal medyada yer aldığını anlattı.Siz kendinizi geliştirirseniz başarı kendiliğinden gelir diyerek sunumunu sonlandırdı.


Günün en can alıcı noktalarından biri ise benim adıma konuklarımız ve hocalarımız ile birlikte katıldığımız akşam yemeği oldu.Hocalarımızın samimi tavırları ve konuklarımızı sorularımıza içtenlikle cevaplaması bizi onure etti.






Doç. Dr Mustafa AKGÜL
Etkinliğin son gününü hem pazar sabahı katılımın fazla olacağını düşünmememizden hem de sertifikalı bir sunum olacağından dolayı daha küçük olan Fen Fakültesi Konferans Salonun'da düzenledik.Aslına bakarsanız hepimizi şaşırtan konferans salonunun neredeyse tam kapasite de dolu olmasıydı.İlk olarak Bilkent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Akgül "İnternet , Bilgi toplumu ve Toplumsal Paylaşım" konulu konferansını gerçekleştirdi.Bazı aksaklıklar nedeniyle sunumun neredeyse yarısını kaçırdım diyebilirim.Ama arkadaşlarımdan aldığım notlar sayesinde yine de bir şeyler yazmak istiyorum.İlk olarak internetin tarihçesi ve İnterneti nasıl algılamayız? konularına değinmiş.Daha sonrasında ise benimde takip edebildiğim bölümünde ise Bilgi Ekonomisi ve Bilgi Toplumu,Sosyal Ağlar,İnternette erişim ve Bilişim okuryazarlığı konusunda bilgiler verdi.İnternet hakkında yeni bilgiler öğrenmek güzeldi.


Kısa bir aranın ardından sunum yapan Özgür Yazılım A.Ş. 
Firmasından ve ayrıca Linux Kullanıcıları Derneği Başkanı Doruk FİŞEK ise sunumunu üç ayrı konu başlığı altında ve üç oturumda gerçekleştirdi. Doruk FİŞEK ilk sunumunu 'Linux nedir?' konu başlığı altında, Linux'un tanımı, nerelerde kullanıldığı,Linux uygulamaları ve Linux'un açık kaynak kodlu olmasının kullanıcılara olan faydalarından bahsetti ve şu an için ücretsiz olduğunu söyledi.Pardus hakkında da bilgiler veren Doruk Fişek Linux işletim sisteminin kurulumunun kolay olduğunu ayrıca işletim sisteminde virüs olmadığını anlattı.İyi derecede linux kullananların nasıl para kazandıklarınından bahsetti.Kendi adıma konuşursam sorulan sorularla birlikte kafamda ki soru işaretleri de son buldu.Sunumdan sonra konuştuğum arkadaşlarımla ortak fikrimiz artık kişisel bilgisayarlarımıza linux işletim sistemini kurmamız gerektiğiydi.Hemen arkasına dağıtılan Pardus kurulum Cd'lerini bir çok arkadaşım ve benim için ilaç gibi geldi.
Doruk FİŞEK


Doruk FİŞEK ikinci sunumu ise 'Özgür Yazılımlarla Web Programlama' ile ilgili gerçekleşti.  Web nedir?, Web Programlama, HTML, JavaScript, Java Uygulama Sunucuları, PHP Programlama Dili, PHP Çatıları konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.Web programlamının  belli kalıplar dışında da farklı programlama dilleri tarafından da yapılabileceğinden bahsetti.Bir çoğumuzun yeni duyduğu programlama dillerini anlattı.


Doruk FİŞEK son sunumunu ise 'Özgür Yazılım Dünyasında İş Olanakları' konu başlığı altında gerçekleştirerek, Sistem Yönetimi, Programlama, , İşe alınacak kişide önemli özellikler, Özgür Yazılım Üreten Kurumların Çalışma Ortamları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Doruk Fişek'in sunumu verilen aralarla beraber yaklaşık beş buçuk saat kadar sürdü.




Yrd. Doç. Dr. İsmail Ragıp KARAŞ
Sunumların ardından Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. İsmail Ragıp KARAŞ kapanış konuşmasını yaptı.Üç gün boyunca bizleri kırmayarak buralara kadar gelen katılımcılara teşekkürlerini sundu.Organizsayonu düzenleyenlere de teşekkürlerini ileterek umarım tüm öğrencilerimiz mezun olunca istedikleri ve sevdikleri işlerde çalışırlar diyerek etkinliği bitirdi.


Son sözlerimi söylerek yazımı tamamlamak istiyorum.
Etkinliğimizin gerçekleşmesinde katkılarını eksik etmeyen Bilgisayar mühendisliği Bölüm hocalarıma, Bilgi teknolojileri ve yazılım Kulübü üyelerine ve başkanı Ömer'e, Animasyon teknolojileri ve oyun geliştirme kulübündeki arkadaşlarıma can-ı gönülden teşekkür ederim. 




Tunahan Tolga Yıldız





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder